Pääsiäispyhien lähestyessä on erinomainen tilaisuus
kurkistaa, miten muualla maailmalla juhlapyhä otetaan vastaan. Koska
kunnioitamme juuriamme, haluamme tarjota lukijoille pienen katsauksen
italialaisiin pääsiäisperinteisiin.
Pääsiäinen on italiaksi pasqua ja se on yksi maan suurimmista juhlapyhistä. Mukana on
paljon suomalaisillekin tuttuja elementtejä, esimerkiksi suklaamunat, mutta
myös paljon erikoisuuksia, joista osasta voi ottaa mallia Suomessakin.
Pitkäperjantaina pääsiäiskulkueet ovat olennaisessa osassa
juhlallisuuksia. Hauskana yksityiskohtana voimme ylpeinä kertoa, että PassiRealin kotikulmien, Abruzzon alueen, kulkueet ovat näistä vanhimpia. Tämä tekee
niistä myös erittäin kunnioitettuja. Jos satut vierailemaan alueella, suosittelemme lämpimästi osallistumista tai
seuraamista.
Hyvää ruokaa ja
yhdessäoloa
Perinteisimpiä italialaisia pääsiäisruokia ovat kananmunat,
artisokat, paahdettu lammas, erilaiset leivonnaiset sekä tietenkin meillekin
tutut suklaamunat. Italiassa on sanonta, joka kuuluu ”joulu vietetään perheen
kanssa, mutta pääsiäinen ystävien seurassa”.
Käytännössä ensimmäinen pääsiäispäivä kuluu kuitenkin perheen kanssa
hyvää ruokaa nautiskellen.
Toinen pääsiäispäivä onkin sitten asia erikseen. Pääsiäismaanantaina monet italialaiset
pakkaavat pikniktamineensa mukaan ja siirtyvät nauttimaan hyvien ystävien
seurasta maaseudun rauhassa. Tietenkin myös monista kaupungeista löytyy
tapahtuma jos toinenkin vierailijan viihdykkeeksi.
Turistin näkökulma pääsiäisen
viettoon saapasvaltiossa
Katolisella kirkolla on valtava vaikutus italialaiseen
kulttuuriin. Tämä näkyy tietenkin sekä pääsiäisperinteissä että esimerkiksi
erilaisten nähtävyyksien ja ravintoloiden aukioloissa. Myös hotellit ovat usein
varsin täynnä – suunnittele matkasi siis huolella etukäteen.
Kulttuurinnälkäisten ei tarvitse pettyä, sillä lähes kaikki
suuret merkittävät nähtävyydet ovat Italiassa auki myös pääsiäisen aikaan.
Suuren poikkeuksen tästä ovat Vatikaanissa sijaitsevat kohteet, jotka ovat
käytännössä suljettuina juhlapyhien ajan.
Koska monet italialaiset viettävät ensimmäisen
pääsiäispäivän perheensä parissa ja matkaavat toisena päivänä piknikille, ovat
monet kahvilat, ravintolat ja kaupat kiinni näinä päivinä. Varaukset auki
oleviin paikkoihin tulee tehdä reilusti etukäteen, sillä luvassa on tungosta.
Paras vaihtoehto on tietenkin ottaa itsekin osaa toisen
pääsiäispäivän Pasquetta –piknikperinteeseen ja varata mukaan vaikka pullo italian
maut tiivistävää, täyteläistä Passi Reali –viiniä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti