torstai 6. huhtikuuta 2017

Pääsiäisperinteitä ItaliassaPääsiäispyhien lähestyessä on erinomainen tilaisuus kurkistaa, miten muualla maailmalla juhlapyhä otetaan vastaan. Koska kunnioitamme juuriamme, haluamme tarjota lukijoille pienen katsauksen italialaisiin pääsiäisperinteisiin.

Pääsiäinen on italiaksi pasqua ja se on  yksi maan suurimmista juhlapyhistä. Mukana on paljon suomalaisillekin tuttuja elementtejä, esimerkiksi suklaamunat, mutta myös paljon erikoisuuksia, joista osasta voi ottaa mallia Suomessakin.

Pitkäperjantaina pääsiäiskulkueet ovat olennaisessa osassa juhlallisuuksia. Hauskana yksityiskohtana voimme ylpeinä kertoa, että PassiRealin kotikulmien, Abruzzon alueen, kulkueet ovat näistä vanhimpia. Tämä tekee niistä myös erittäin kunnioitettuja. Jos satut vierailemaan alueella,  suosittelemme lämpimästi osallistumista tai seuraamista.

Hyvää ruokaa ja yhdessäoloa

Perinteisimpiä italialaisia pääsiäisruokia ovat kananmunat, artisokat, paahdettu lammas, erilaiset leivonnaiset sekä tietenkin meillekin tutut suklaamunat. Italiassa on sanonta, joka kuuluu ”joulu vietetään perheen kanssa, mutta pääsiäinen ystävien seurassa”.  Käytännössä ensimmäinen pääsiäispäivä kuluu kuitenkin perheen kanssa hyvää ruokaa nautiskellen.

Toinen pääsiäispäivä onkin sitten asia erikseen.  Pääsiäismaanantaina monet italialaiset pakkaavat pikniktamineensa mukaan ja siirtyvät nauttimaan hyvien ystävien seurasta maaseudun rauhassa. Tietenkin myös monista kaupungeista löytyy tapahtuma jos toinenkin vierailijan viihdykkeeksi.

Turistin näkökulma pääsiäisen viettoon saapasvaltiossa

Katolisella kirkolla on valtava vaikutus italialaiseen kulttuuriin. Tämä näkyy tietenkin sekä pääsiäisperinteissä että esimerkiksi erilaisten nähtävyyksien ja ravintoloiden aukioloissa. Myös hotellit ovat usein varsin täynnä – suunnittele matkasi siis huolella etukäteen.

Kulttuurinnälkäisten ei tarvitse pettyä, sillä lähes kaikki suuret merkittävät nähtävyydet ovat Italiassa auki myös pääsiäisen aikaan. Suuren poikkeuksen tästä ovat Vatikaanissa sijaitsevat kohteet, jotka ovat käytännössä suljettuina juhlapyhien ajan.

Koska monet italialaiset viettävät ensimmäisen pääsiäispäivän perheensä parissa ja matkaavat toisena päivänä piknikille, ovat monet kahvilat, ravintolat ja kaupat kiinni näinä päivinä. Varaukset auki oleviin paikkoihin tulee tehdä reilusti etukäteen, sillä luvassa on tungosta.


Paras vaihtoehto on tietenkin ottaa itsekin osaa toisen pääsiäispäivän Pasquetta –piknikperinteeseen ja varata mukaan vaikka pullo italian maut tiivistävää, täyteläistä Passi Reali –viiniä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti